top of page
  • Writer's pictureМилица Шојић

Дезинтеграција риме

Интервју са песником Милованом Кљајевићем


Да под интернет небом итекако има места за уметнички израз и поетску лепоту доказ је и Милован Кљајевић, млади црногорски песник и аутор странице дезинтегрисано коју на друштевној мрежи Инстаграм прати преко шест хиљада људи.

Поезија живи, а нови онлајн светови омогућили су јој нове путеве којима допире до читалаца. Са Милованом смо разговарали о самој страници, неопходности присуства поезије и позиву који упућује младим песницима да му се јаве и придруже у стварању садржаја на страници.



- Зашто @dezintegrisano ?

Моји стихови су мој удисај и издисај, дезинтегрисао сам се и претварао у слова, ријечи и пјесме. Па се интегрисао натраг и тако у круг. Растављао сам себе на атоме, па се састављао. На крају или пјесма састави мене или ја пјесму, све у зависности од путовања.


- Шта су ти донела та песничка пропутовања?

Пут до самоспознаје, као што иде пјесма ЕКВ-а "И ако сам негде стигао, било је изнутра, у себе, у себе, у себе и никако споља".


- А када то нешто претвориш у стихове, до кога желиш да допру споља?

Док бистрим своје мисли увијек једним оком мотрим на своју публику. Интегришем масу својом дезинтеграцијом. Јер као и у математици минус и минус дају плус. Тако пјесник мора бити сплав за спас.


- Од чега избављаш своје читаоце?

Водим их на путовање, упознајем их са својом суштином. Љубав је једини сплав који нам свима треба. Једино што нас ставља степеник Богу ближе.


- Где је по теби поезија данас?

Кад смо код поезије код нас, издаваштво је у великој кризи. Издају се мали тиражи, све циркулише у затвореним књижевним круговима и удружењима, али са друге стране поезија се чита можда и више него икада. На интернету и мрежама сви на дневној бази прате и читају. Али ту постоји опасност од тривијализовања.


- Шта јој недостаје?

Поезија је истина, треба ставити себе на папир. Поезија је нешто више од саме пјесме. Недостаје истине.


- Шта по теби спутава песничку слободу?

Робови смо туђег мишљења, процес стварања треба да буде одвојен од реакција које ће то дјело изазвати. Пјесник треба да је слободан до те мјере да уради било какву лудост. Како у животу, тако и у самој пјесми. Оно што покушавам је да себе пробудим још више. Тад ћете чути мој врисак.


- Позиваш младе песнике да ти се придруже. Постоје ли неки критеријуми? На основу чега видиш да ли је нека песма за дезинтегрисано?

Позивам све младе људе који пишу да ми пошаљу своје текстове које прегледају моји пријатељи књижевници, ја сам пјесник нисам књижевни критичар. Али и сам могу да видим шта је добро а шта није. Они добри текстови ће бити објављени на мојој страници.


- У ком смеру би волео да се дезинтегрисано развија?

Дезинтегрисано је већ један мали културни кутак који промовише културу и поезију. Треба вратити праве вриједности поново у живот. Желим да пружим прилику младим ауторима из региона да публикују своје радове. Ако вам недостаје медијског простора и желите да ваше радове подијелите са публиком, инстаграм страница дезинтегрисано је право мјесто за вас. Да заједно стварамо тај културни кутак. И нашим радовима људима уљепшамо ове пандемијске дане.


Заинтересовани песници могу своје радове послати Миловану на мејл милованн93@гмаил.цом или на Инстаграм страници @dezintegrisano




Фотографије: лична архива


bottom of page